Sigara Bırakma

Sigara Bırakma

Sigara Bırakma

Sigara hem lüks hem psikoaktif bir drogdur.İçimi bağımlılık yapmaktadır

İnsanlar problemlerle baş edebilmek için bir araç olarak, stres giderici/ keyif verici bir madde olarak sigara kullanmaktadır.

Bugün sadece Amerika’da yılda 925.000 kişi sigaranın neden olduğu kalp krizi ve hipertansiyon nedeni ile ölmektedir.Dünyada yılda 5.000.000 kişi sigara nedeniyle oluşan hastalıklar nedeni ile hayatını kaybetmektedir. Türkiye’de bir sigara içicisi günde ortalama 3.000.000 lirayı sigaraya harcamaktadır.Bu parayla satın aldığı risk katsayıları korkunç olmaktadır.

Sigara içmek, akciğer kanseri riskini 12-22 kat, ağız kanseri riskini 5-14 kat, bademcik kanseri riskini 7-11 kat, gırtlak kanseri riskini 16 kat, felç olma riskini 2-22 kat, ani ölüm/ kadınlarda kısırlık/ erkeklerde iktidarsızlık riskini 10 kat, kronik bronşit riskini 2-24 kat, kalp krizi riskini ise 1-4 kat arttırmaktadır. Ailesi sigara içen bebeklerin ani ölüm riski de 6 kat daha fazla

Sigara katranında binlerce öldürücü, kanser ve doku hasarı yapıcı madde tespit edilmiştir. Aseton, metanon, butan, katmiyum, tolven, arsenik, amonyak, nikotin, DDT, hidrojen siyanür, radon, naftalin bunlardan bazılarıdır. Unutulmamalıdır ki sigara içen sadece kendine değil çevresine de zarar vermektedir.

Sigaradan kurtulmak kolay değildir. Çünkü nikotin bağımlılık yapmaktadır. Sigarayı bırakınca anksiyete, terleme, irritabilite, baş ağrısı, kabızlık, ishal, yorgunluk, başta şişme hissi, dikkat eksikliği, konsantrasyon bozukluğu, baş dönmesi, bulantı, yeme bozuklukları, kilo ile sorunlar yaşanabilmektedir. Tüm bunlar yoksunluk sendromu olarak tanımlanmaktadır.

Sigarayı bırakabilmek için

  • Kanser/ kalp krizi/ inme gibi risklerden kurtulup sağlığınızı korumak için öncelikle sigara bırakmaya motive olmak gerekir. Kişi sigarayı bırakmaya karar vermişse hiç sigara içmemelidir sigarayı azaltmakla olmaz, burada "ya hep ya hiç kanunu" geçerlidir, bir tane dahi içtiğinizde artık sigara içen sınıfındasınızdır. Karar verme ve bırakma aşamasında aile ve çevrenizin desteği önemlidir.

  • Kendi kendinize bırakabilirsiniz.

  • Nikotin içeren band ve tablet alabilirsiniz.

  • Hipnozu deneyebilirsiniz

  • Grup psikoterapisine katılabilirsiniz

  • İlaç tedavisini deneyebilirsiniz

  • veya AKUPUNKTUR'u seçebilirsiniz

AKUPUNKTUR'la sigaradan kurtulma şansınız bulunmaktadır. AKUPUNKTUR hem günlük hayattaki stresinizi hem de sigarayı bırakırken oluşacak anksiyeteyi gidermektedir. AKUPUNKTUR yapılırken daha önceden zevkle içtiğiniz sigaranın artık tat ve kokusu size itici gelir ve yukarıda bahsedilen yoksunluk sendromları gözlenmez. Bunun için 3 gün üst üste 3 tedavi genelde yeterli olmaktadır.

Sigarayı bıraktıktan sonra bunu daha önce neden yapmadım, o kadar da zor değilmiş diyeceksiniz, günlük hayatta efor kapasitenizin arttığını, artık daha sağlıklı bir insan olduğunuzu hissedeceksiniz ve her ikram edilen sigarada "artık kullanmıyorum" deme lüksüne sahip olacaksınız.